ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

Το ποτήρι του κρασιού (λεπτό γυαλί ή από κρύσταλλο) θα πρέπει να είναι απλό και διαφανές, έτσι ώστε να μπορείτε να εκτιμήσετε το χρώμα του κρασιού. Τα ποτήρια από παχύ γυαλί πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού και επίσης δημιουργούν ένα μεγαλύτερο χείλος, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να γευτείτε σωστά το κρασί σας. Το στέλεχος με το οποίο κρατάτε το ποτήρι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένο με τρόπο που η θερμοκρασία του κρασιού να μην αυξάνεται από τη θερμότητα των χεριών. Το σωστό είναι να σερβίρεται το κρασί γεμίζοντας το ποτήρι μέχρι το 1/3 του, ώστε να μπορούμε να το ανακινήσουμε περιστροφικά ελευθερώνοντας τα αρώματά του και να το παρατηρήσουμε. Τα καλύτερα ποτήρια κρασιού παρασκευάζονται από την εταιρία Riedeland και μπορεί να είναι τόσο ψηλά, όσο ένα μπουκάλι κρασί.
Οι λάτρεις του κρασιού συνήθως έχουν διαφορετικά ποτήρια για κάθε ποικιλία κρασιού. Tα είδη ποτηριών διακρίνονται σε: ποτήρια για το κόκκινο κρασί, το λευκό κρασί, το αφρώδες κρασί και τέλος το επιδόρπιο κρασί

Το ιδανικό ποτήρι για το λευκό κρασί
Το ιδανικό ποτήρι για το λευκό κρασί έχει σχήμα τουλίπας (σχήμα U) επιτρέποντας στα αρώματα να κυκλοφορήσουν. Είναι μικρότερό από το αντίστοιχο για κόκκινο κρασί με μειωμένη επιφάνεια. Η μικρή επιφάνεια δεν επιτρέπει στο κρασί να ζεσταθεί πολύ γρήγορα επιτρέποντας στη διατήρηση μιας δροσερής θερμοκρασίας.
Για το λευκό κρασί, υπάρχουν επίσης δύο τύποι ποτηριών, ένα για τα νεότερα κρασιά, και ένα για τα πιο ώριμα. Το ποτήρι για τα κρασιά νεαρής ηλικίας έχει ένα ελαφρώς μεγαλύτερο άνοιγμα που κατευθύνει το κρασί στην άκρη και τις πλευρές της γλώσσας ώστε να δοκιμάσετε τη γλυκύτητά του. Αντίστοιχα το ποτήρι για τα πιο ώριμα λευκά κρασιά είναι πιο στενό και ψηλό ώστε να μην οδηγείται το κρασί στην πλάτη και τις πλευρές της γλώσσας με αποτέλεσμα να δοκιμάζετε τις πιο τολμηρές γεύσεις.

Το ιδανικό ποτήρι για το κόκκινο κρασί
Το ιδανικό ποτήρι για το κόκκινο κρασί είναι πλατύ και φαρδύ σαν μπολ, κάπως μεγαλύτερο από αυτό για το λευκό, για να μπορεί το κρασί να στροβιλίζεται κουνώντας κυκλικά το ποτήρι. Με αυτό τον τρόπο το κρασί έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο και επωφελείται μεγαλύτερη επιφάνεια του από τον αέρα. Αναπτύσσεται έτσι το αρωματικό μπουκέτο του, διατηρώντας όμως πάντα τη συνήθη βαθιά και κλειστή μορφή του κοινού ποτηριού για το κρασί, ώστε να συγκρατεί τα αρώματά του. Για το κόκκινο κρασί είναι κατάλληλο τόσο το ποτήρι Μπορντό (Bordeaux) όσο και το ποτήρι Βουργουνδίας (Bourgogne). Ένα ποτήρι Μπορντό είναι ψηλότερο, αλλά το κύπελλο δεν είναι τόσο μεγάλο. Είναι σχεδιασμένο για βαρύτερα κόκκινα κρασιά, όπως Cabernet και Merlot. Το ύψος του γυαλιού επιτρέπει στο κρασί να προχωρήσει άμεσα στο πίσω μέρος του στόματος για τη μεγιστοποίηση της γεύσης του.
Ένα ποτήρι Βουργουνδίας είναι κατάλληλο για ελαφρύτερα κρασιά όπως το Pinot Noir. Δεν είναι τόσο ψηλό, αλλά το κύπελλο είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο Μπορντό, κατευθύνοντας το κρασί στην άκρη της γλώσσας ώστε να δοκιμάζετε καλύτερα τις πιο λεπτές γεύσεις







Από την εργασία της περιβαλλοντική ομάδας «Αριούσιος Οίνος» της Ειρήνης Μιχάλα και Αγγελικής Μαστοράκη