ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΙΟΥ

Στις 22 Μαρτίου 2011 το τμήμα Α3 του σχολείου μας επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο, στα πλαίσια της διδασκαλίας της ιστορίας.
Συνοδοί μας σε αυτή την όμορφη και επιμορφωτική επίσκεψη ήταν ο κ. Αντώνης Νικολάου , και η κ. Ασπασία Φαφαλιού.
Εκεί γνωρίσαμε πολλά πράγματα σχετικά με τον τρόπο ζωής των Χιωτών από τα προϊστορικά, αρχαία, και ελληνιστικά χρόνια.
Είδαμε αντικείμενα καθημερινής χρήσεως, καθώς και αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούσαν στον τρόπο με τον οποίο λάτρευαν εκείνη την εποχή τους θεούς τους αλλά και σκεύη, και αμφορείς διαφόρων ειδών.
Μάθαμε για τον τρόπο με τον οποίο μετρούσαν τα υγρά ώστε να μην υπάρχει περίπτωση κλοπής.
Πληροφορηθήκαμε σχετικά με τα σπουδαία αγάλματα των αρχαϊκών χρόνων, τους Κούρους και τις Κόρες. Θαυμάσαμε διάφορες επιγραφές από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επίσης, επισκεφθήκαμε και τον δεύτερο όροφο του μουσείου και ρίξαμε μια ματιά σε κοσμήματα που φορούσαν εκείνα τα χρόνια σε διάφορα κτερίσματα που τοποθετούσαν στους τάφους των νεκρών και σε κίονες και κιονόκρανα ιωνικού, αλλά και δωρικού ρυθμού, αφού ο χρόνος που είχαμε δεν ήταν αρκετός για να μάθουμε λεπτομέρειες.
Στο τέλος της ξενάγησής μας, ζωγράφισε ο καθένας από εμάς το αντικείμενο, το οποίο του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, αφού πρώτα χωριστήκαμε σε 4 ομάδες.

Έπειτα, πήγαμε σε μια αίθουσα, στην οποία παίξαμε ένα παιχνίδι γνώσεων και απομνημόνευσης με διάφορες ερωτήσεις που μας έκανε η αρχαιολόγος κ. Δέσποινα Τσαρδάκα και το οποίο κέρδισαν τα κορίτσια !!!!!!!
Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, αφού μάθαμε πράγματα που δεν ξέραμε για τον τόπο μας και ήταν απαραίτητο να τα γνωρίζουμε.