ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος «Εναλλακτικές πηγές ενέργειας», μας επισκέφτηκε ο κύριος Γ. Μαϊστράλης και μας εξήγησε κάποια επιπλέον πράγματα σε σχέση με τις οικολογικές πηγές ενέργειας. Επεσήμανε τις τρεις κατηγορίες οικολογικών πηγών ενέργειας: τη γεωθερμία, την ηλιοθερμία – αεροθερμία και την ηλιακή ενέργεια. Επίσης έκανε λόγο για κάποιες βασικές νομοθεσίες και προϋποθέσεις που λαμβάνονται ή τουλαχιστον πρέπει αν λαμβάνονται υπόψη στη περίπτωση εγκατάστασης των μηχανισμών που χρειάζονται για τη αξιοποίηση αυτών των πηγών ενέργειας.
Με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πετυχαίνουμε την μείωση των εξόδων που αφιερώνονται για τη θέρμανση ενός σπιτιού και την τροφοδότησή του με ρεύμα για όλες τις λειτουργίες του. Επίσης με αυτόν τον τρόπο εξαρτιόμαστε από τα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το περιβάλλον εφόσον κατά την καύση τους απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες του βλαβερούCO2 (διοξειδίου του άνθρακα).
1.Γεωθερμία
Οι γεωθερμικές αντλίες είναι από τις πιο αποδοτικές ενεργητικές (σε αντίθεση με τις παθητικές) τεχνολογίες στον κόσμο για τη θέρμανση και ψύξη των σπιτιών, των σχολείων, των επιχειρήσεων και άλλων κτιρίων. Χρησιμοποιούν τη φυσική θερμοκρασία της γης για τη θέρμανση το χειμώνα κα την ψύξη το καλοκαίρι. Εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα ότι η θερμοκρασία του εδάφους δεν ποικίλει από εποχή σε εποχή όπως ο αέρας, αλλά παραμένει σταθερή σε βάθος μεγαλύτερο από 2 μέτρα και συγκεκριμένα γύρω στους 17ο C. Λειτουργεί όπως ένα ψυγείο. Το χειμώνα μεταφέρει τη φυσική θερμότητα της γης στο κτίριο με νερό που κυκλοφορεί σε κλειστούς πλαστικούς σωλήνες που εισάγονται στο έδαφος. Το καλοκαίρι μεταφέρει τη θερμότητα του κτιρίου στη γη ψύχοντας έτσι το σπίτι. Το ίδιο πλαστικό σύστημα χρησιμοποιείται το καλοκαίρι όπως και το χειμώνα. Απλά αλλάζει η κατεύθυνση κίνησης του νερού. Είναι πιο αποτελεσματικά από τα κλιματιστικά επειδή βασικά "μετακινούν" τη θερμότητα αντί να καταναλώνουν ενέργεια για να τη δημιουργήσουν.
2.Ηλιοθερμία – Αεροθερμία
Η αντλία θερμότητας είναι μια εξελιγμένη συσκευή, που εκμεταλλεύεται την προσφερόμενη από το περιβάλλον ενέργεια και την αξιοποιεί για τη θέρμανση και το δροσισμό οποιασδήποτε κατοικίας. Στην αεροθερμία γίνεται χρήση Αντλιών Θερμότητας. Η αρχή της λειτουργίας της Αντλίας Θερμότητας με σύμμαχο τα στοιχεία της φύσης βασίζεται στο ότι η συσκευή καταφέρνει να μεταφέρει θερμότητα από κάποιο όριο θερμοκρασίας σε ένα υψηλότερο. Οι Αντλίες Θερμότητας απορροφούν περίπου το 75% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 25% το παίρνουμε με την μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι πετυχαίνουμε θερμική άνεση 100%. Σε εύρος λειτουργίας θερμοκρασίας εξωτερικού αέρα, από τους -15ºC έως και τους +65ºC, η αντλία θερμότητας καθίσταται αξιόπιστη για θέρμανση και δροσισμό, ακόμα και για τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.
3. Φωτοβολταϊκά
Τα φωτοβολταϊκά είναι μια πιο γνωστή εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως γνωστών «συλλέγουν» την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Έχουν πολλές εφαρμογές στα σπίτια εφόσον χρησιμοποιούντα για να το τροφοδοτήσουν με ρεύμα, για να θερμανθεί το νερό κ.τ.λ. Μια εφαρμογή τους με την οποία εξοικονομούμε πολύ ενέργεια είναι στα κέντρα αφαλάτωσης με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών πάνελ. Αρνητικό τους στοιχείο όμως είναι οι ακριβές τους εγκαταστάσεις που στοιχίζουν περίπου 23.000€ για να τροφοδοτούν πλήρως ένα σπίτι και η επιστροφή των χρημάτων από τη ΔΕΗ περιορίζεται στα 3χιλιάδες € το χρόνο.
Τέλος, μας πληροφόρησε πως: για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε κτίρια νέα ή υφιστάμενα που ανακαινίζονται ριζικά, άνω των πενήντα (50) τ.μ., είναι υποχρεωτική από την 1η Οκτωβρίου 2010, η υποβολή στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Δ΄ του ΚΕΝΑΚ και θα τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης ώστε να εντάσσονται τουλάχιστον στην Β’ ενεργειακή κατηγορία. Υποβάλλεται επίσης και η Μελέτη Τεχνικής, Περιβαλλοντικής και Οικονομικής Σκοπιμότητας που τη συνοδεύει. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των κτιρίων αυτών θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) των Κτιρίων από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές που εντάσσονται σε σχετικό Μητρώο. Ενώ επίσης τα παλιά σπίτια με ενεργειακή κατηγορία Γ και κάτω θα έχουν περιθώριο ενός χρόνου μέσα στον οποίο πρέπει να ανεβάσουν την κατηγορία τους, με τη βοήθεια του κράτους.
Η ενεργειακή απόδοση εξαρτάται από τη μόνωση του κτιρίου, την ενεργειακή κατηγορία των συσκευών που χρησιμοποιεί και το κατά πόσο χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.