ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΛΥΟΜΕΝΑ...

Αν ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στο παρελθόν θα θυμηθούμε την άθλια κατάσταση που βρισκόταν το λυόμενο, το οποίο στεγάζει την Α’ τάξη. Με τη βοήθεια του κ. Αυγουστίδη, η πλευρά που ήταν πριν καλυμμένη από σπρέι, τώρα έχει δύο αποχρώσεις του μοβ για φόντο και γράφει με πολύχρωμα γράμματα «ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ». Αυτά τα περίεργα γράμματα στην καθημερινή τα αποκαλούμε γκράφιτι.
Γκράφιτι είναι η γραφή συνθημάτων ή η ζωγραφική, σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους). Το "tag" είναι η υπογραφή που γίνεται με σπρέι σε έναν τοίχο, από τον καλλιτέχνη ενός γκράφιτι Σε ένα γκράφιτι η υπογραφή είναι μικρή και βρίσκεται ή μέσα στην ζωγραφιά ή κάτω σε μια άκρη (δεν γίνεται να είναι πιο μεγάλο το tag απ' το graffiti).
Μερικά από τα είδη των γκράφιτι που παρουσιάζονται σήμερα εμφανίζονται:
· σε εξωτερικούς τοίχους (συνήθως σε τοίχους στους δρόμους). Όταν γίνονται σε ένα προσωπικό χώρο που το βλέπουν ελάχιστοι, δεν θεωρείται γκράφιτι.
· Σε εσωτερικούς τοίχους και επιφάνειες (συνήθως μικρού μεγέθους), π.χ. τουαλέτες, σκοπιές, θρανία
· Μπορεί να είναι συνθήματα ή ζωγραφική -(φαινόμενο προερχόμενο από την Αμερική) ή και αυτοσχέδια ποιήματα
Σε ορισμένες πόλεις του κόσμου υπάρχουν τοίχοι μόνο για γκράφιτι. Κάποιες φορές το γκράφιτι γίνεται κατά την επιθυμία του ιδιοκτήτη του κτιρίου, για διακόσμηση, συνήθως με συγκεκριμένη θεματολογία. Επίσης, κατά τα όσα συνηθίζονται ανάμεσα στους γκραφιτάδες, υπάρχουν και τοίχοι που είναι μόνο για καλούς γκραφίστες, και οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται να κάνουν πάνω μια μουτζούρα ή κάποιο άλλο σχέδιο (εκτός αν το πρωταρχικό έχει χαλάσει με το πέρασμα του χρόνου και ειδοποιήσουν εννοείται τους γκραφίστες που έχουν ζωγραφίσει ότι θα γίνει άλλο σχέδιο πάνω στο δικό τους).