Click... ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ της Μυρτώς Παπανικολάου










Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «click ….ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ», που υλοποιεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο, βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που -όπως μας εξήγησαν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος κατά την επίσκεψή τους στο σχολείο μας, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου- στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της πολιτισμικής ταυτότητας, μέσα όμως από την οπτική γωνία των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι μαθητές καλούνται να ανιχνεύσουν με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό το παρελθόν του τόπου τους είναι παρόν στην καθημερινή τους ζωή. Εξοπλισμένοι με ένα κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούν σα φωτογραφική μηχανή, κάμερα και κασετόφωνο, γίνονται «ρεπόρτερ της ιστορίας».
Έρχονται σε επαφή με την κοινωνία που περιβάλλει το σχολείο, εξερευνούν την πόλη, τη γειτονιά, το χωριό, συλλέγουν τεκμήρια από οικογενειακά φωτογραφικά άλμπουμ, πολιτιστικούς θεσμούς και δημόσια αρχεία και φτιάχνουν τις δικές τους οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, αξιοποιώντας την τεχνολογία.
Στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος έξι ακόμη σχολεία από όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα: το 2ο Γ/σιο Δράμας, το 2ο Γ/σιο Ναυπλίου, το 3ο Γ/σιο Θήβας, το 7ο Γ/σιο Ν.Ιωνίας, το Γ/σιο Αγιάς Λάρισας και το Γ/σιο Ν.Μουδανιών Χαλκιδικής.
Οι συμμετέχοντες μαθητές του σχολείου μας χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, για να ερευνήσουν τα εξής θέματα: ρουκετοπόλεμος, μαστίχα της Χίου, ναυτιλία και Βροντάδος, το ιερό της Κυβέλης - Δασκαλόπετρα.
Με τη συνεργασία και τις οδηγίες των υπεύθυνων καθηγητών, Ασπασίας Φαφαλιού και Αντώνη Νικολάου, οι …«μικροί ιστορικοί» θα ζήσουν ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία.