«ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Εντολή 1η
Ο ρυθμός πρέπει να είναι σταθερός. Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό!. Είναι ο ρυθμός με τον οποίο οι θρεπτικές ουσίες θα σε διατηρήσουν όλη μέρα.
Εντολή 2η
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε άλατα, ίνες και βιταμίνες ενώ έχουν λίγες θερμίδες. Τα φρούτα μπορoούν θαυμάσια να αντικαταστήσουν το γλυκό ως επιδόρπιο και επιπλέον είναι μια ιδεώδης λύση να λαμβάνονται στα ενδιάμεσα των φαγητών ως δεκατιανό και απογευματινό.
Εντολή 3η
Σε κάθε φαγητό θα έχεις ψωμί, άλλα δημητριακά, όπως βρώμη, κριθάρι, καλαμπόκι, καθώς επίσης και πατάτες. Όλα αυτά περιέχουν αμυλούχα, δηλαδή σακχαρούχα βραδείας απορρόφησης, ώστε να αισθάνεσαι «γεμάτος», δίχως να πεινάς επί ώρες.
Εντολή 4η
Γάλα και γαλακτοκομικά τρεις-τέσσερις φορές τη μέρα. Έχεις μια σπουδαία πηγή ασβεστίου, που το έχεις ανάγκη τόσο πολύ, ιδίως στη νεαρή ηλικία. Επίσης περιέχουν βιταμίνη D και ζωικές πρωτεΐνες πράγμα πολύ σπουδαίο, εάν δεν σας αρέσουν κρέας, ψάρι ή αυγά. Πιο καλά είναι τα φυσικά προϊόντα γάλακτος, δηλαδή γάλα, γιαούρτι, λίγο λευκό τυρί, τα οποία έχουν πολύ ασβέστιο και αντιθέτως λίγα λίπη και αλάτι. Αποφεύγουμε το πλήρες γάλα και το τυρί από τέτοιο γάλα εμπλουτισμένο με περισσότερο λίπος.
Εντολή 5η
Ψάρι ή κρέας, ει δυνατόν από κυνήγι ή κοτόπουλο αλάνης, με ζωικές πρωτεΐνες και βιταμίνες –κυρίως D. Βεβαίως η προτίμηση είναι προς το άπαχο κρέας και συνιστάται να έχει κανείς τουλάχιστον δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα ψάρι. Αποφεύγονται τα τηγανισμένα και παναρισμένα, καθώς επίσης το κοκορέτσι-εντόσθια, που είναι πλούσια σε λίπη.
Εντολή 6η
Προσοχή μεγάλη στην ανεξάρτητη προσθήκη λιπαρών, η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι μικρή. Εδώ προτιμώνται τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Αποφεύγονται τα ζωικά λίπη, όπως είναι το βούτυρο και η σαντιγί, καθώς επίσης η παρασκευή φαγητού που θέλει προσθήκη λιπαρής σάλτσας ή βουτύρου. Προτιμώνται ασφαλώς το ψητό, το βραστό ή στον ατμό.
Εντολή 7η
Είναι αδικαιολόγητη η συχνή λήψη ζάχαρης και γενικά σακχαρούχων ταχείας απορρόφησης, όπως τα γλυκά του κουταλιού και του ψαριού, ο πάστες, οι τούρτες. Επίσης, είναι αδικαιολόγητα τα σακχαρούχα αναψυκτικά και άλλα παρόμοια ποτά, με τα οποία λαμβάνονται θερμίδες με σάκχαρα ταχείας απορρόφησης και σχεδόν όλα τα τύπου cola, γιατί έχουν καφεΐνη, η οποία προκαλεί διούρηση. Έτσι με τα πολλά ούρα αποβάλλεται ασβέστιο, τόσο πολύ αναγκαίο για τα νεύρα, τους μυς και ιδίως τα οστά.
Εντολή 8η
Πίνετε νερό, ένα έως ενάμιση λίτρο την ημέρα. Έτσι εξασφαλίζετε την καλή κατάσταση του οργανισμού με ομαλή λειτουργία των νεφρών, ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την ενυδάτωση του δέρματος. Επιπλέον διευκολύνεται η λειτουργία του εντέρου με το νερό με φυσιολογικές κενώσεις.
Εντολή 9η

Ως προς το αλκοόλ, δεν πρέπει να πίνει ο άνδρας πάνω από τρία ποτήρια την ημέρα και η γυναίκα με τα λιγότερα κιλά πάνω από δύο. Το κάθε ποτήρι έχει περί τα ογδόντα γραμμάρια κρασί με 12% οινόπνευμα και ισοδυναμεί με 25 γραμμάρια ούζο, κονιάκ, ουίσκι, βότκα που έχουν περί τα 35%-40% οινόπνευμα. Αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα που πίνει ένα ποτηράκι ούζο της απομένει μόνο ένα ποτήρι κρασί!.
Εντολή 10η
Δεν επιτρέπεται να υπερβάλλεις στο αλάτι και θα πρέπει να περιορίσεις την
κατανάλωση των προϊόντων με πολύ αλάτι, όπως τα αλλαντικά, τα μπισκότα, ορεκτικά, γκαζόζα, που έχουν πολύ νάτριο.
Πηγή:
Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010