ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΘΑΛΗΣ»


Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) έχει ιστορία 90 ετών. Ιδρύθηκε το 1918 στην Αθήνα και σήμερα έχει παραρτήματα στους περισσότερους νομούς της χώρας, ενώ αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα. Η λειτουργία της βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της, της διοίκησής της, των δεκάδων μελών της εταιρείας που στελεχώνουν τις επιτροπές εργασίας στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις αλλά και όλων των υπόλοιπων μελών της που συνεισφέρουν κατά περίπτωση.
Σκοπός της ΕΜΕ είναι η προαγωγή και η διάδοση των διαφόρων κλάδων της Μαθηματικής Επιστήμης, η ουσιαστική και συνεχής βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης , η προσέγγιση του Έλληνα μαθηματικού, η ενημέρωσή του για κάθε πρόσφατη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και η προσφορά πρακτικής βοήθειας σε θέματα που τον αφορούν κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και διδακτικής εργασίας του.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η ΕΜΕ διεξάγει κάθε χρόνο βραχυχρόνια και μακροχρόνια σεμινάρια Διδακτικής των Μαθηματικών, Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Πληροφορική και Επιμόρφωσης στην Πληροφορική για εκπαιδευτικούς.
Εκδίδει περιοδικά, όπως Μαθηματική Επιθεώρηση, Μικρός Ευκλείδης, Ευκλείδης Α΄, Ευκλείδης Β, Ευκλείδης Γ΄, Αστρολάβος, Ενημέρωση και άλλα.
Και κατά διαστήματα προχωρεί και στην έκδοση μαθηματικών βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.
Πραγματοποιεί με επιτυχία σε ετήσια βάση το τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας, στο οποίο συμμετέχουν Μαθηματικοί από όλη την χώρα αλλά και το εξωτερικό.
Οργανώνει τους τρεις ετήσιους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς στα Μαθηματικά: "Θαλής", "Ευκλείδης", "Αρχιμήδης" και με τους μαθητές που διακρίνονται σε αυτούς σχηματίζει την εθνική ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Βαλκανική και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.
Η ΕΜΕ διοργάνωσε τη 45η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (45th IΜΟ) και οργανώνει Βαλκανικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες και Ολυμπιάδες για φοιτητές Πανεπιστημίου.
Υλοποιεί προγράμματα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας ή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συντηρεί και αναπτύσσει την Τράπεζα Θεμάτων για τα μαθηματικά του Λυκείου, μία συλλογή δεκάδων ταξινομημένων ασκήσεων που συνεχώς μεγαλώνει και είναι ελεύθερα διαθέσιμες μέσα από το Διαδίκτυο.
Προσκαλεί σε πνευματική μαθηματική ψυχαγωγία με την "Άσκηση" - πρόκληση, που δημοσιεύει και δέχεται προτεινόμενες λύσεις.
Η ΕΜΕ έχει σήμερα περισσότερα από 15000 μέλη και 34 περιφερειακά παραρτήματα, με μια σημαντική παρουσία στο πεδίο της επιστήμης και του πολιτισμού. Ο αριθμός νέων μελών αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι υπάρχει μια συστηματική προώθηση των δραστηριοτήτων της ΕΜΕ καθώς και των ωφελημάτων που διαχέονται σε όλα τα μέλη.
Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός στα Μαθηματικά για το 2009-2010 είναι ο 70ος. Η ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου διαγωνισμού «Θαλής» ήταν η 21η Νοεμβρίου 2009.

Στο φετινό διαγωνισμό «Θαλής» διακρίθηκαν πολλοί Χιώτες μαθητές/τριες. Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το Γυμνάσιο μας που εκπροσώπησαν οι παρακάτω μαθητές

Από τη Γ! τάξη:

Ζαννίκος Νικόλαος, Στείρου Θεοδώρα, Τσαρλής Γεώργιος, Γιαννούλος Γιάννης, Χαλού Λούλα, Ντατσοπούλου Ελένη.


Από τη Β! τάξη:

Βαγιάνου Κυριακή και Πιταούλη Ευτυχία.

Οι παραπάνω επιτυχόντες συμμετείχαν και στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού «Ευκλείδης» στις 23 Ιανουαρίου 2010, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Οι επιτυχόντες και του διαγωνισμού «Ευκλείδης» θα συμμετάσχουν στην Τρίτη φάση, «Αρχιμήδης», που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.
Ο τέταρτος, «προκριματικός Διαγωνισμός», διενεργείται στις αρχές Απριλίου στις κατηγορίες «Μικρών» και «Μεγάλων. Λαμβάνουν μέρος όσοι μαθητές βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό «Αρχιμήδης» με σκοπό την επιλογή των ομάδων που θα συμμετάσχουν στις Βαλκανιάδες και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.