Επίσκεψη της Περιβαλλοντικής ομάδας στη Βολισσό

Την «Αρχαιολογική Συλλογή Βολισσού» επισκέφθηκε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009, η Περιβαλλοντική Ομάδα «Αριούσιος Οίνος» του Γυμνασίου Βροντάδου.
Η 20μελής ομάδα με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς της είχε τη χαρά να ξεναγηθεί από την αρχαιολόγο κα. Δέσποινα Τσαρδάκα στους χώρους της θεματικής έκθεσης και να ενημερωθεί, με την βοήθεια των εκθεμάτων και του εποπτικού υλικού του μουσείου, για την παραγωγή και διάδοση του ξακουστού στην αρχαιότητα κρασιού της περιοχής, του Αριούσιου οίνου.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παρέλαβε ο κ. Θωμάς Τσολάκης, ο οποίος εκ μέρους της «ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ ΑΕ», ανέλαβε την ξενάγηση της ομάδας στους δρόμους του χωριού ζωντανεύοντας με μοναδικό τρόπο τη ζωή των κατοίκων σε χρόνους περασμένους.
Σταθμοί σε αυτό το οδοιπορικό, το σχολείο, η βοτσαλωτή αυλή του Αγίου Γεωργίου στον Πυθώνα, το Σαγματοποιείο και η προσωπική λαογραφική του συλλογή. Τελικός προορισμός ο αμπελώνας στην είσοδο του χωριού, όπου ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις απαιτούμενες καλλιεργητικές εργασίες στη διαδικασία οινοποίησης με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται από την «επαναμπέλωση» της περιοχής.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα στην ταβέρνα-μουσείο «Η Φάμπρικα», το οποίο κατέληξε σε «πανηγύρι», με την παρουσία του μουσικού συγκροτήματος των Βαρκάρη-Πιπίδη, προσφορά των ιδιοκτητών της επιχείρησης κ. Δημήτρη & Σοφίας Καλούπη.
Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

Σχετικό Βίντεο στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=x4BqE34xdEQ