ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ

Για πρώτη χρονιά φέτος μοιράστηκαν laptop στους μαθητές της Α! γυμνασίου. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η εξοικείωση των μαθητών στη διαχείριση Η/Υ, αφού στο μέλλον προβλέπεται η συνεχής χρήση τους, σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Επίσης, μέσω των υπολογιστών οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά βίντεο,να δουν εικόνες σχετικές με την ενότητα στην οποία βρίσκονται και να παίξουν διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια!
Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται “Ψηφιακή Τάξη” και εφαρμόζεται στα μαθήματα: Βιολογία, Γεωγραφία, Ιστορία και Μαθηματικά. Εκτός από τα ένθετα που παρέχει αυτό το πρόγραμμα στους μαθητές, φαίνεται να ψυχαγωγεί κιόλας πολλούς απ' αυτούς.
Παρά το ενδιαφέρον του εγχειρήματος, κάποιοι μαθητές σερφάρουν στο διαδίκτυο εν ώρα μαθήματος. Συνήθως αυτό οι καθηγητές το αγνοούν.
Στο πρόγραμμα θα ήταν καλό να γίνουν οι εξής αλλαγές σύμφωνα και με προτάσεις μαθητών:
• η χρήση του υπολογιστή να επεκταθεί και σε άλλα μαθήματα
• ο εμπλουτισμός του Η/Υ με περισσότερα παιχνίδια και εικόνες
• η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο
Ελπίζουμε το πρόγραμμα να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη και να γίνει καλύτερο με την προσθήκη κι άλλων λειτουργιών. Άλλα δε στηρίζουμε την απόλυτη διδασκαλία με τα laptop και την απόσυρση των βιβλίων! Τα βιβλία χρειάζονται. Αν ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με υπολογιστές, θα γίνουμε παρωπιδικοί και χαζοί.
Ψηφιακή τάξη ναι, αλλά με........ μέτρο!