ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΤΡΙΓΩΝΑΚΙΑ ΧΙΩΤΙΚΑ. Της Μαρίας Συρρή

Υλικά:
1 γεμάτη κουταλιά μαστίχα γλυκό
3/4 του ποτηριού νερό
600 γρ. φύλλο κρούστας
350 γρ. αμυγδαλόψυχα
350 γρ ζάχαρη
Ανθόνερο
Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα
200 γρ βούτυρο για το άλειμμα του φύλλου
Εκτέλεση:
Από το βράδυ βάζουμε τη μαστίχα στο νερό να διαλυθεί.
Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα, τα αλέθουμε και τα ρίχνουμε στη μαστίχα. Προσθέτουμε την άχνη και τα ανακατεύουμε να γίνουν μια μάζα.
Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λουρίδες 6 εκατοστών. Μία μία τις λουρίδες τις βουτυρώνουμε και βάζουμε μια κουταλιά γέμισης στην άκρη του φύλλου και τυλίγουμε σε σχήμα τριγώνου.
Τα φουρνίζουμε και όταν τα βγάλουμε, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα τυλίγουμε σε ζάχαρη άχνη.

ΜΑΜΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ. Της Αγγελικής Ψώρα
Υλικά: 320 γρ. βούτυρο
160 γρ ζάχαρη
160 γρ γάλα
800 γρ αλεύρι
80 γρ κονιάκ
2 αυγά
1 κουταλάκι σόδα.
Γέμιση:
320 γρ αμύγδαλο
320 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλλα
Ροδόσταμο
Εκτέλεση:Βράζεις το βούτυρο, κατόπιν ρίχνεις το γάλα μέσα στο οποίο, έχουμε λιώσει τη ζάχαρη.
Όταν αφρίσει και φουντώσει, ρίχνομε σιγά σιγά το αλεύρι έως ότου γίνει ζύμη σφικτή.
Την αφήνομε να κρυώσει και σπάμε τα αυγά, ρίχνομε το κονιάκ και τη σόδα.
Κατόπιν τα πλάθομε σε σχήμα αχλαδιού, βάζομε μέσα τη γέμιση και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, και τα ψήνομε στους 180 βαθμούς περίπου μισή ώρα.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα βουτάμε στο ροδόσταμο και τα τυλίγουμε σε άχνη ζάχαρη