Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Στις 27 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Ματθαίος Μουντές» της ΠΕΚΕΒ γιορτάστηκε όπως κάθε χρόνο η επέτειος του ιστορικού «ΟΧΙ», που απάντησαν όλοι οι Έλληνες ηρωικά στην πρόταση των φασιστών να παραδοθεί η Ελλάδα. Στο πρώτο μέρος της γιορτής ο δ/ντης μας κ.Ρόκος παρέδωσε τη σημαία στην φετινή σημαιοφόρο μας Κική Βαγιάνου Παραστάτες ορίστηκαν οι: Γιάννης Κουμέντης, Σιδερής Σκούφαλος, Ειρήνη Μιχάλα, Σιδερής Ζαννίκος και Μαρία Λυγερού.

Επίσης, η Μαρία Ζουμή μας διάβασε λίγα λόγια για την ιστορία της σημαίας μας και η χορωδία μας είπε το τραγούδι «σημαία». Δυστυχώς, αυτή τη χρονιά είχαμε την ατυχία να μην μας έχουν σταλεί εγκαίρως τα αριστεία από το υπουργείο παιδείας, με αποτέλεσμα να ακουστούν μόνο τα ονόματα των παιδιών, καθώς και οι βαθμοί τους.
Το δεύτερο μέρος της γιορτής ήταν αφιερωμένο όχι απλά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αλλά συγκεκριμένα στο ρόλο του εμπορικού ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Μετά από την παρουσίαση του χρονικού αυτού του βάρβαρου πολέμου, από τις μαθήτριες Αγγελική Μαστοράκη και Ειρήνη Μιχάλα, ακούστηκαν τα τραγούδια «Άσμα ασμάτων» και «Ομπρός». Το ποίημα «Σταυροί» του Φώτη Αγγουλέ απήγγειλε ο μαθητής Στέλιος Βούκουνας.
Οι μαθήτριες Στέλλα Βαγιάνου και Μαρία Λυγερού μας πληροφόρησαν σχετικά με την συμβολή του Ελληνικού εμπορικού ναυτικού και τη μάχη που δόθηκε στον Ατλαντικό.
Τελειώνοντας, οι μαθήτριες Ραφαέλα Ζαχαριά και η Μαρίνα Χούλη μας αφηγήθηκαν συγκλονιστικά βιώματα του Στ.Κτιστάκη κατά τη διάρκεια του τορπιλισμού του πλοίου όπου δούλευε έως και την τελική ανάρρωση εκείνου και τον συντρόφων του.
Στο βήμα επίσης κλήθηκε και ο κύριος Στέφανος Εξαδάκτυλος, που μας μίλησε για τις δικές του προσωπικές εμπειρίες από την περίοδο του πολέμου..
Η γιορτή τελείωσε με τον εθνικό μας ύμνο.
Η παρουσίαση της γιορτής έγινε από την Κική Βαγιάνου.
Οι υπεύθυνοι κα8ηγητές ήταν η κ.Γεωργούλη, η κ.Φαφαλιού, ο κ.Νικολάου και η κ.Παραδείση, ενώ για την χορωδία ο κ.Στείρος.
Επίσης, ο κ. Καραγιαννάκης συνόδευσε με την κιθάρα του τη χορωδία και ο κ.Δόβας βιντεοσκοπούσε την εκδήλωση.
Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και τον κ. Ξενάκη, που βοήθησε ενεργά στην τεχνική υποστήριξη, αφού υπήρξαν κάποια προβλήματα….