ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΜΠΟΙ & ΟΙ ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΡΥΓΗΤΑΔΕΣ , ΦΩΝΕΣ , ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ , ΧΑΜΟΣ... ΓΙΝΕΤΑΙ !

Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010 η περιβαλλοντική ομάδα «Αριούσιος Οίνος» του σχολείου μας επισκέφτηκε τους αμπελώνες της ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ ΑΕ.
Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές πραγματοποίησαν τις εργασίες τρύγου στον αμπελώνα της «Πάνω Παναγιάς» με χαρά και μεράκι, σύμφωνα με τις οδηγίες των εκπροσώπων που παρευρίσκονταν κι εκείνοι στον αμπελώνα. Μέσα από την εργασία πληροφορήθηκαν για τη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται ο τρύγος αλλά και τις ιδιότητες της συγκεκριμένης ποικιλίας που υπήρχε σε αυτόν τον αμπελώνα. Στη συνέχεια, «βαμμένοι στα κόκκινα» από τα σταφύλια, «οι εργάτες» μεταφέρθηκαν στο οινοποιείο, και συμμετείχαν στις εργασίες απλώματος των σταφυλιών (λιάσιμο). Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια συνέντευξη που πήραν οι μαθητές από τον κ. Γιάννη Σαγιάκο.
Εκείνος απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν σχετικά με την οινοποιία, την παραγωγή του Αριούσιου, τη δημιουργία της εταιρείας , με τη νομοθεσία που αναφέρεται τόσο στις ποικιλίες που επιτρέπεται να καλλιεργούνται στο νησί μας όσο και σ΄αυτή που καθορίζει ποιες ουσίες επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια του αμπελιού, στη ζύμωση του μούστου και τη διαδικασία που υφίσταται μέχρι να φτάσει το κρασί στα μπουκάλια.
Ήταν μια όμορφη εμπειρία για όσους συμμετείχαν. Ευχαριστούμε θερμά όσους συνέβαλαν στη πραγματοποίηση της επίσκεψης.
Σχετικό βίντεο στη διέυθυνση : http://www.youtube.com/watch?v=mk3xiXj883g