Χριστουγεννιάτικα στολίδια

 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΦΑΛΛΑ

Θα χρειαστούμε πορτοκάλια μεγάλου μεγέθους με λεία κατά προτίμηση φλούδα, μπόλικα μοσχοκάρφια (γαρίφαλα), και κορδέλα πλάτους 1-2 πόντων σε χρώμα της αρεσκείας μας.



Η γενική ιδέα είναι ότι με τα μοσχοκάρφια σχηματίζουμε διάφορα σχήματα ή μονογράμματα πάνω στα πορτοκάλια, καρφώνοντάς τα, δημιουργώντας έτσι όμορφα στολίδια που ταυτόχρονα προσφέρουν στον χώρο που στολίζουν και το διακριτικό τους άρωμα.

Χρησιμοποιώντας πορτοκάλι, μοσχοκάρφια και μια κορδέλα μπορούμε να φτιάξουμε διακοσμητικές γιορτινές μπάλες τις οποίες θα κρεμάσουμε στο χώρο μας.

Μια πολύ καλή διακοσμητική ιδέα για το γιορτινό τραπέζι μας είναι να φτιάξουμε πορτοκάλια με το μονόγραμμα κάθε καλεσμένου και να το τοποθετήσουμε μπροστά από το πιάτο του, στη θέση όπου θα καθίσει. Εκτός από όμορφη διακόσμηση είναι κάτι που τιμά τους καλεσμένους μας και τους κάνει να νιώσουν ότι είναι σημαντικοί και ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτοι για εμάς.

Όποιο σχέδιο και να θέλουμε να σχηματίσουμε με τα μοσχοκάρφια πάνω στο πορτοκάλι, καλό είναι με ένα μολυβάκι να το σχεδιάσουμε πριν πάνω στη φλούδα του, ώστε να αποφύγουμε λάθη που θα μας δημιουργήσουν ανοιχτές τρύπες εμφανείς πάνω στο πορτοκάλι.

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΠΑΛΕΣ
 
Θα χρειαστούμε:
Εφημερίδες ή παλιά χαρτιά
Ατλακόλ (κόλλα για ξύλα)
Χαρτί τουαλέτας
Πινέλο
Ρύζι, φάβα, φακές
Σπάγκο
Προαιρετικά υλικά:
Χαρτί γκοφρέ μαύρο, κόκκινο ή όποιο χρώμα θέλουμε
λίγη λινάτσα ή και παλιά κουβάρια μαλλί

Ξεκινάμε τσαλακώνοντας τις εφημερίδες ή τα παλιά χαρτιά έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μπάλες στο μέγεθος που θέλουμε. Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι σπάγκο και δένουμε τις άκρες του στην κάθε μπάλα σχηματίζοντας έτσι μια ΜΑΚΡΙΑ θηλιά από την οποία θα κρεμάμε τις μπάλες μας.
Σε ένα παλιό δοχείο ρίχνουμε ατλακόλ και την αραιώνουμε με λίγο νερό. Αλείφουμε με το πινέλο την κάθε μπάλα, τοποθετώντας στρώματα χαρτιού υγείας κομμένου σε τετράγωνα (για να εφαρμόζει καλύτερα) εναλλάξ με ατλακόλ. Τοποθετούμε τόσα στρώματα όσα θα χρειαστούν για να γίνει η μπάλα μας όμορφη και στρογγυλή. Αφήνουμε τις μπάλες να στεγνώσουν καλά κρεμώντας τις από κάπου ώστε να μην ακουμπούν πουθενά.
Αφού έχουν στεγνώσει εντελώς οι μπάλες μας (χρειάζεται μια ημέρα, ίσως και παραπάνω) τις αλείφουμε με ατλακόλ και τις πασπαλίζουμε με ρύζι ή φακές ή φάβα ή φτιάχνουμε συνδυασμούς (ρίγες, ανάμεικτα κτλ). Τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Σε αυτό το στάδιο έχουμε φτιάξει ήδη χριστουγεννιάτικες μπάλες έτοιμες να τις κρεμάσουμε στο δέντρο μας

Πηγή: www.matia,gr