ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ. Ο ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Οι μαθητές, οι μαθήτριες, οι διδάσκοντες, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Βροντάδου συνάντησαν τον αστροφυσικό κ. Σταμάτη Κριμιζή την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 στο κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ. Εκεί παρευρίσκονταν και οι μαθητές της Ε & ΣΤ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου και οι μαθητές που επέλεξαν αστροφυσική του 1ου και 4ου Λυκείου Χίου.
Σύντομο βιογραφικό
Ο καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής γεννήθηκε στο Βροντάδο της Χίου το 1938 και τελείωσε
το σχολείο στο Γυμνάσιο Αρρένων το 1956. Φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα (πτυχίο φυσικής) και Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση) των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, του οποίου έγινε διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής του τμήματος. Το Δεκέμβριο του 2004 ανέλαβε ως εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Προς τιμή του το 1999 ο αστεροειδής 1979 UH ονομάστηκε 8323 Κριμιζής.
Ακόμη έχει εργαστεί με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές σε όλους τους πλανήτες.
Η εκδήλωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Παλιοί συμμαθητές του κ. Κριμιζή αναφέρθηκαν σε διάφορα στιγμιότυπα από τα κοιν
ά μαθητικά τους χρόνια σε ένα βίντεο, ενώ ακολούθησε και μια παρουσίαση-βίντεο σχετική με την καριέρα στη αστροφυσική αλλά και οι σημαντικότερες αποστολές-ανακαλύψεις της NASA

Επίσης ο κος Κριμιζής δήλωσε ότι τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να πετύχει τα όνειρά του είναι:

Επιδίωξη του ονείρου
Αγάπη στη γνώση για τη γνώση (όχι για το «χαρτί»)
Σκληρή δουλειά (10% ιδιοφυΐα, 90% ιδρώτας – Einstein)
Άκουγα κι έμαθα πάρα πολλά από άλλους
(Ο δημιουργός μας έδωσε δύο αυτιά και ένα στόμα ώστε να τα χρησιμοποιούμε κατ’ αναλογία!)
Εντιμότητα-Ακεραιότητα
Συνεχή αμφισβήτηση της «απόλυτης γνώσης»
Πάντοτε ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!
Αξιολόγηση. Είναι απολύτως αναγκαία για μια αξιοκρατική κοινωνία. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα επικρατήσει και στην Ελλάδα.


Τέλος, έλυσε απορίες μαθητών και απάντησε στις ερωτήσεις που του έκαναν. Αυτή η εκδήλωση ήταν μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τον Σταμάτιο Κριμιζή, έναν πρωτοπόρο ερευνητή με μεγάλη συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ.

Σχετικό βίντεο στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=qrA1O4E2e0Q