21 ΜΑΡΤΙΟΥ. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Ο ρατσισμός είναι η αντίληψη που υποστηρίζει την ανωτερότητα μιας φυλής και αποβλέπει στη διατήρηση της καθαρότητάς της και στην κυριαρχία της έναντι των υπολοίπων. Με τον όρο αυτό ωστόσο δεν εννοούμε μόνο το φυλετικό διαχωρισμό των ανθρώπων αλλά και γενικότερα την αρνητική στάση και συμπεριφορά σε βάρος ατόμων ή λαών, που προκαλείται από την υιοθέτηση συγκεκριμένων στερεότυπων.
Έτσι, εκτός από το φυλετικό ρατσισμό, υπάρχει:
Ο κοινωνικός ρατσισμός: η εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πρώην φυλακισμένοι, οι ναρκομανείς κ.ά.
Ο εθνικός ρατσισμός : η αντίληψη ότι ένα έθνος είναι ανώτερο από τα άλλα.
Ο θρησκευτικός ρατσισμός : η αντίληψη ότι μια θρησκεία είναι η μόνη αληθινή και πρέπει να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων.
Ο ρατσισμός των αναπτυγμένων κρατών σε βάρος των υπανάπτυκτων, π.χ. Τρίτος Κόσμος. Ο ρατσισμός κατά του γυναικείου φύλου: εμφανείς ή άτυπες διακρίσεις κατά των γυναικών.
ΑΙΤΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας. Από τη στιγμή που τα άτομα δε διδάσκονται την αξία της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης, του σεβασμού είναι εύκολο να παρασυρθούν από ρατσιστικές αντιλήψεις.
Τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος: το μίσος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Οι εκδηλώσεις ρατσισμού προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση των ανθρώπων που τις υφίστανται.
Οι κοινωνικές σχέσεις διαταράσσονται, οι άνθρωποι απομονώνονται και η κοινωνία δεν αναπτύσσεται και δεν προοδεύει.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
1.Θα πρέπει οι άνθρωποι να αλλάξουμε τον τρόπο συμπεριφοράς μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ισότητα και στην διαφορετικότητα
2.Να ενημερωθούμε με προγράμματα σχετικά με τον ρατσισμό και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.
3.Να διδαχθούμε κάποιες βασικές αξίες π.χ. ισότητα, σεβασμός, είτε από το σχολείο είτε από την οικογένεια.
Τέλος θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι να βάλουμε το λιθαράκι μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο, για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την αρχή ενός καλύτερου αύριο.