ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Ήταν ένα μουντό, ανοιξιάτικο πρωινό της 3ης Απριλίου του 1973 στη Νέα Υόρκη. Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της «Μοτορόλα» περπατώντας σ' ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης, ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Στα δυο του χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό Motorola DynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ ΄Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs.
Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της «Μοτορόλα» DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).
Παρά την αδιαμφισβήτητη όμως εξυπηρέτηση που προσφέρει η χρήση του κινητού, τηλεφώνου έντονος είναι και ο προβληματισμός που υπάρχει σχετικά με την ακτινοβολία που εκπέμπει.
Ας δούμε λοιπόν τι απαντούν οι ειδικοί σε κάποιες απορίες μας:
Να χρησιμοποιώ Ηands Free;
Σύμφωνα με μετρήσεις, η ακτινοβολία που δέχεται ο οργανισμός μας όταν χρησιμοποιούμε Hands Free είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την ακτινοβολία που λαμβάνουμε απευθείας από την ίδια τη συσκευή. Και αυτό διότι η ισχύς της ακτινοβολίας μειώνεται ραγδαία,όσο αυξάνεται η απόσταση από τη συσκευή.
Nα μιλάω, όταν περπατάω;
Καλό είναι να αποφεύγετε κατά το δυνατό να μιλάτε στο κινητό όταν περπατάτε, καθώς λόγω της κίνησης είναι πιθανό να αλλάζει η ποιότητα του σήματος που "συναντά" η συσκευή.
Να έχει ανοιχτή ακρόαση;
Όσο αυξάνεται η απόσταση του χρήστη από το κινητό τηλέφωνο, τόσο μειώνεται η ισχύς της ακτινοβολίας. Επομένως, με την ανοιχτή ακρόαση το σώμα μας δέχεται τη μικρότερη δυνατή ακτινοβολία σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του κινητού.
Eίναι σωστό να μιλάω, όταν φορτίζει;
Αν θέλετε να μιλήσετε στο κινητό σας κατά τη διάρκεια που αυτό φορτίζει, καλό θα ήταν να σταματήσετε πρώτα τη διαδικασία της φόρτισης. Αν και είναι σπάνιο, δεν είναι εντελώς απίθανο να συμβεί κάποια μικρή "έκρηξη" στο κινητό σας, λόγω υπερθέρμανσης. Για να περιορίσετε και αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να αγοράζετε γνήσια ανταλλακτικά (μπαταρίες, φορτιστές κτλ.) από αξιόπιστες εταιρείες ηλεκτρονικών.
Η θήκη προστατεύει από την ακτινοβολία;
Η χρήση της θήκης μπορεί να προστατεύσει μόνο το κινητό και όχι εσάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θήκη "αναγκάζει" το κινητό να εκπέμψει μεγαλύτερη ακτινοβολία, για να επικοινωνήσει με το σταθμό βάσης