ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου ομιλία με θέμα την ιστορική εξέλιξη και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Παναγιώτη Αλεβαντή, Υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ήρθε στη Χίο μέσω του προγράμματος «Άνοιξη της Ευρώπης (Spring Day Europe), μετά από αίτηση του 3ου Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης από όλα τα Γυμνάσια του νησιού μας.
Αρχικά ο κ. Αλεβαντής παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης :
· Από το μύθο στη δεκαετία του 1950
· Γιατί χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση;
· Ποιος αποφασίζει και πώς;
· Πολιτικές της Ένωσης και πολίτες.
Στο δεύτερο μέρος, απάντησε σε ερωτήσεις των μικρών ακροατών, οι οποίες ομολογουμένως ξεπέρασαν τις προσδοκίες των διοργανωτών τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Βιογραφικά στοιχεία του ομιλητή.
Ο κ.Παναγιώτης Ε. Αλεβαντής πήρε πτυχίο Φυσικού το 1977 από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το 1984 προσελήφθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά από διετή θητεία στο Μεταφραστικό Γραφείο, εργάστηκε από το 1986 ως το 1991 ως υπεύθυνος έργου για την δημιουργία της βάσης νομικών δεδομένων CELEX (σήμερα Eur-Lex) στα ελληνικά και τον εκσυγχρονισμό του όλου συστήματος. . Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 2002 υπηρέτησε στη Μονάδα Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος όπου συνέβαλε στη δημιουργία του Κοινού Συστήματος Επικοινωνιών και Πληροφοριών Έκτακτης Ανάγκης (CECIS) και διαχειρίστηκε έργα σχετικά με την πληροφόρηση του κοινού, την ιατρική καταστροφών και τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσεως έκτακτης ανάγκης 112.