ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ: ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Κάθε χρόνο συμβαίνουν στη χώρα μας 22.000 περίπου τροχαία ατυχήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 32.000. Δηλαδή κάθε χρόνο εξαφανίζεται μια ολόκληρη κωμόπολη από το χάρτη της Ελλάδας. Από το σύνολο των τραυματισμένων οι 4.000 είναι σοβαρά κι από αυτούς το 15% καταλήγουν στο θάνατο, ενώ πολλοί μένουν ανάπηροι.
Είναι επίσης γεγονός ότι στην Ελλάδα μεταξύ των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων συμπεριλαμβάνονται κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας
Τις απόψεις του γι’ αυτό το τόσο μεγάλο πρόβλημα, είχαν την τύχη να ακούσουν οι μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ Βροντάδου από τον γνωστό οδηγό αγώνων αυτοκινήτου, κ. Αναστάσιο Μαρκουίζο, γνωστό ως Ιαβέρη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου. Την ομιλία του πλαισίωσε βίντεο με αποσπάσματα ειδήσεων, ταινιών κ.λπ. σε σχέση με τα ατυχήματα και το πόσο εύκολα προκαλούνται. Μίλησε ακόμη για την προστασία που προσφέρει η ζώνη ασφαλείας και το κράνος. Τέλος, πρότεινε στα παιδιά να «δοκιμάσουν» τους γονείς τους, δηλαδή να τους ευαισθητοποιήσουν, ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους στο δρόμο.
Το αυτοκίνητο και η μοτοσικλέτα είναι κομμάτι της ζωής όλων μας. Είναι μέσα μεταφοράς και εξυπηρέτησης στις καθημερινές μας ανάγκες. Ο τρόπος όμως με τον οποίο χρησιμοποιούνται είναι πολλές φορές η αιτία για τα θανατηφόρα ατυχήματα. Τα τροχαία ατυχήματα δεν τα δημιουργεί η κακιά ώρα ή η κακοτυχία. Είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως το ανθρώπινο λάθος, η αμέλεια, η απερισκεψία, η περιφρόνηση του κινδύνου, η άγνοια κ.α.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 80% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται στον παράγοντα άνθρωπο, το 3% στο όχημα, το 6% στο οδικό δίκτυο και 11% στις καιρικές συνθήκες και στο οδικό δίκτυο. Τα τροχαία ατυχήματα έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία.
Για το άτομο η τραγικότερη συνέπεια είναι η απώλεια της ίδιας της ζωής του, αλλά και ο τραυματισμός του, που συνεπάγεται ενδεχόμενη αναπηρία για όλη του τη ζωή. Το τροχαίο ατύχημα μπορεί να προκαλέσει ψυχικά τραύματα και να επηρεάσει τις προσωπικές σχέσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός ανθρώπου. Συνέπειες θα υπάρχουν επίσης για την οικογένεια και τους συγγενείς των θυμάτων, κυρίως με την ύπαρξη ψυχολογικών τραυμάτων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, κ. Νίκος Νύκτας και Μικές Γιανάρας, η Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης, κ. Μαρία Γιαννούλου, η Ψυχίατρος, κ. Ελένη Βουτιέρου και η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, κ. Δέσποινα Καλογεράκη.