Βραβεύτηκε η εργασία της Θεοδώρας Στείρου

Την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010 δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φ. Πετσάλνικο, τα βραβεία στους μαθητές/τριες που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας, αλλά και των νικητών του 14ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Λυσί@ς.
Και στους δύο αυτούς διαγωνισμούς είχαμε χιώτικες διακρίσεις.
Στο διαγωνισμό της Βουλής βραβεύθηκε η Θεοδώρα Στείρου, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου μας και μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας μας, ενώ στο διαγωνισμό Λυσί@ς, το πρώτο βραβείο δόθηκε στο Δημήτρη Φακούδη του 1ου Γυμνασίου Χίου.
Παιδιά, συγχαρητήρια και εις ανώτερα...
Κλείνουμε την αναφορά μας στο θέμα με ένα εξαιρετικά επίκαιρο απόσπασμα από την βραβευμένη εργασία της Θεοδώρας.
"Ο κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, που αποτελεί τον εκφραστή της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων στη δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας. Οι βουλευτές, ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού, τον εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο, συζητούν τα αιτήματά του, διαλέγονται μεταξύ τους και με τους φορείς της εξουσίας προασπιζόμενοι το λαϊκό συμφέρον. Το Κοινοβούλιο είναι χώρος συζήτησης για πολιτικά, κοινωνικά, εθνικά ζητήματα, χώρος έκφρασης διαφορετικών απόψεων, χώρος αντιπαράθεσης αλλά και σύνθεσης τελικά ιδεών, προτάσεων και προγραμμάτων. Επιτυγχάνεται έτσι η συλλογική και αρμονική διευθέτηση των ζητημάτων και κάθε κοινωνική και πολιτική ομάδα αισθάνεται την ικανοποίηση αλλά και την ευθύνη της συμμετοχής στην άσκηση της εξουσίας.
Στις σύγχρονες κοινωνίες, στις οποίες η διαφορετικότητα είναι κυρίαρχο στοιχείο λόγω της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας, το πνεύμα της ανεκτικότητας πρέπει να τονωθεί ακόμα περισσότερο. Το χρέος αυτό είναι μεγαλύτερο για το Κοινοβούλιο, ώστε ως πυρήνας της δημοκρατίας, να εγγυάται και να διασφαλίζει την πολυφωνία, και την ελεύθερη συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων στην πολιτική ζωή. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας, η προαγωγή της κοινωνίας και η ανάπτυξη των ιδανικών της ελευθερίας και της ισότητας, που καταξιώνουν τον άνθρωπο σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο".