Διαστημικός χαρταετός
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος JΑΧΑ έδωσε φωτογραφίες και στοιχεία για το επαναστατικό σκάφος ΙΚΑRΟS, το όνομα του σύγουρα μας παραπέμπει στον «ιπτάμενο» μυθικό ήρωα, αλλά ταυτόχρονα είναι και τα αρχικά της αποστολής (Ιnterplanetary Κitecraft Αccelerated by Radiation Οf the Sun) που σημαίνουν «Διαπλανητικός Χαρταετός-Σκάφος Κινούμενο με Ηλιακή Ακτινοβολία» . Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εκτόξευση του θα γίνει στις 18 Μαΐου. Επιδίωξη των υπευθύνων της αποστολής , είναι να διαπιστωθεί αν και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ταξιδέψει ένα σκάφος στο Διάστημα με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Αν διαπιστωθεί ότι τα διαστημικά ταξίδια με ηλιακή ενέργεια είναι εφικτά, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στη διαστημική εξερεύνηση .
Ρομποτικό διαστημόπλοιο
Με επιτυχία εκτοξεύτηκε το Χ-37Β ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, το οποίο είναι και το πρώτο σκάφος του είδους. Το σκάφος, αφού ολοκληρώσει μια σειρά από πειράματα τα οποία σχεδιάστηκαν για την παρθενική του αποστολή, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα και θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Βάντεμπεργκ στην Καλιφόρνια με εντελώς αυτόνομους μηχανισμούς, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Το Χ-37Β έχει μήκος 9 μ., ύψος 4,5 μ. και είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά επί 270 ημέρες. Η ενέργειά του εξασφαλίζεται από ηλιακές κυψέλες και μπαταρίες λιθίου. Ελάχιστα στοιχεία έχουν διαρρεύσει για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του και τις δυνατότητές του αλλά, όπως είναι ευνόητο , εκτός από ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς , το σκάφος θα μπορεί να εκτελεί αποστολές κατασκοπείας.
Ηλιακή τσάντα
Έπειτα από αρκετές προσπάθειες μικρότερων εταιρειών, τώρα και η αμερικανική εταιρεία Samsonite αποφάσισε να κάνει τη δική της οικολογική πρόταση: σε συνεργασία με την επίσης αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλιακών συλλεκτών Αscent Solar δημιούργησε μια τσάντα η οποία στο επάνω μέρος της είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά . Οι ηλιακοί συλλέκτες δισεληνοϊνδιούχου χαλκού με προσθήκη γάλλιου (CΙGS) σύμφωνα με την εταιρεία θα συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια την οποία στη συνέχεια θα μετατρέπουν σε ηλεκτρική, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον κάτοχο της τσάντας να φορτίσει μικρές συσκευές όπως π.χ. κινητά τηλέφωνα, GΡS, mp3 players κ.ά. Ως τώρα αυτό που συνήθως απέτρεπε τις εταιρείες από το να προσθέσουν ηλιακούς συλλέκτες στα προϊόντα τους ήταν το απαγορευτικό κόστος των πρώτων υλών. Σε αντίθεση όμως με τους ηλιακούς συλλέκτες σιλικόνης, ηλιακοί συλλέκτες CΙGS αποτελούν την πλέον κατάλληλη λύση καθώς πέρα από αποδοτικοί, είναι υπέρλεπτοι και εύκαμπτοι . Για την ώρα ωστόσο η Samsonite δεν έχει μιλήσει ούτε για το πότε υπολογίζεται να κυκλοφορήσει η «πράσινη» τσάντα ούτε για το πόσο θα στοιχίζει αυτή.