ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΞΕΓΝΟΙΑΣΙΑΣ...

Η τριήμερη εκδρομή μας , πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2010, ημέρα Σάββατο, έως το πρωί της Τρίτης 27 Απριλίου 2010. Αναχωρήσαμε από τη Χίο το πρωί του Σαββάτου, και μόλις φτάσαμε στον Πειραιά μπήκαμε στα λεωφορεία και οδηγηθήκαμε στο Πασαλιμάνι για μια απογευματινή βόλτα ξεκούρασης πριν πάμε στο Πλανητάριο, όπου και παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Η μεγάλη περιπέτεια» για τα αστέρια, τους πλανήτες και τους αστροναύτες. Μετά από την εξαιρετική αυτή εμπειρία, ετοιμαστήκαμε για την βραδινή μας έξοδο, στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν ο Νότης Σφακιανάκης. Στο «Ωδείο» διασκεδάσαμε πολύ και όπως ήταν φυσικό φροντίσαμε να απαθανατίσουμε τις στιγμές μας εκεί. Μάλιστα, μερικοί τυχεροί συμμαθητές μας φωτογραφήθηκαν με τον συμπαθέστατο τραγουδιστή.
Παρά την κούρασή μας, όταν επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, δεν σταματήσαμε τις βόλτες και τις «επισκέψεις» εξουθενώνοντας τους καλούς μας καθηγητές. Το επόμενο πρωί, επισκεφθήκαμε το μουσείο της Ακρόπολης, χωρίς όμως να απολαύσουμε την ξενάγηση, λόγω της είδησης για απεργία και της πιθανής μας αναχώρησης το ίδιο απόγευμα. Ευτυχώς όμως όλα ταχτοποιήθηκαν και εμείς πήγαμε μια υπέροχη βόλτα στη Γλυφάδα για φαγητό. Έπειτα γυρίσαμε στο ξενοδοχείο για ανάπαυση. Το ίδιο βράδυ επισκεφθήκαμε τα Village Cinemas. Γυρίζοντας στο ξενοδοχείο, δεν έλειψαν φυσικά οι «επισκέψεις», κάνοντας τους καθηγητές μας να «μετανιώσουν που ήρθαν μαζί μας». Το πρωί της άλλης μέρας φύγαμε για Πελοπόννησο. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στα ανάκτορα των Μυκηνών και στον «Τάφο του Ατρέα». Μας έκαναν τρομερή εντύπωση τα επιτεύγματα των Μυκηναίων, ενώ ο ξεναγός μας εκεί φρόντισε να μας αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού των Ατρειδών… Το μεσημέρι κάναμε μια στάση στο Κεφαλάρι για φαγητό και … συγκρουόμενα, ενώ το απόγευμα το περάσαμε στην αγορά του Ναυπλίου. Το βράδυ πήγαμε σε ένα μικρό ταβερνάκι στους Αμπελόκηπους με ζωντανή μουσική και με πολύ κέφι χορεύαμε ασταμάτητα μέχρι το πρωί!. Τα ξημερώματα επιβιβαστήκαμε στο πλοίο, «Μυτιλήνη» με προορισμό τη Χίο. Επιστροφή στην πατρίδα και «ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, συντροφιά με τις αναμνήσεις από την υπέροχη εκδρομή!.
Ήταν τρείς μέρες ξεγνοιασιάς που θα πλουτίζουν τις μαθητικές μας αναμνήσεις για χρόνια. Ήταν τρεις μέρες που 65 απόφοιτοι Γυμνασίου περπάτησαν, γέλασαν, διασκέδασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν, περιηγήθηκαν στις ομορφιές της Ελλάδας με τη συνοδεία των αγαπημένων μας καθηγητών. Με το καλό να ξαναπάμε λοιπόν!...

ΗΤΑΝΕ ΑΠΡΙΛΗΣ ΜΗΝΑΣ...

Πάσχα στην Χίο σημαίνει ρουκετοπόλεμος, ένα έθιμο που ξεκινά από παλιά, από την εποχή της τουρκοκρατίας και είναι ένας "πόλεμος" ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθιανής. Απ' ό,τι λένε, ξεκίνησε από τα παιδιά των δύο ενοριών που έπαιζαν πετροπόλεμο με σφεντόνες. Στην συνέχεια άρχισαν να εμπλέκονται και οι μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα οι σφεντόνες να αντικατασταθούν από τα κανονάκια.Στην αρχή, το βράδυ της Ανάστασης, με τα κανονάκια που έφερναν οι ναυτικοί από πλοία που παροπλίζονταν, έριχναν κανονιές από την αυλή της μίας εκκλησίας στην άλλη, για να γιορτάσουν την Ανάσταση και με τον δυνατό κρότο τους προσπαθούσαν να σπάσουν τα τζάμια της "αντίπαλης" εκκλησίας, χρησιμοποιώντας όμως μόνο πυρίτιδα. Αφού συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια, την Ανάσταση του 1889 για αδιευκρίνιστους λόγους ο "πόλεμος" αυτός άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τους "αντιπάλους" να χαλάνε τις βοτσαλωτές αυλές των εκκλησιών για να γεμίσουν με βότσαλα τα κανονάκια με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. Μετά από επέμβαση των Τούρκων, επειδή φοβήθηκαν για την χρησιμοποίηση των κανονιών σε πιθανή εξέγερση των κατοίκων, τα κανονάκια κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κάστρο. Μετά από αυτό το περιστατικό οι ενορίτες των δύο εκκλησιών άρχισαν να σκέφτονται ένα νέο τρόπο για να συνεχίσουν τον "πόλεμο" με κάτι εντυπωσιακό ,αλλά που να μην τους το απαγορεύσουν οι Τούρκοι. Η λύση δόθηκε από τους ενορίτες του Αγίου Μάρκου και τον πυροτεχνουργό Κορακάκη που είχε το εργαστήριό του στην πόλη. Τους έφτιαξε μερικές ρουκέτες, τις οποίες μετέφεραν στο Βροντάδο. Με αυτόν τον τρόπο άρχισε η νέα περίοδος του ρουκετοπόλεμου.με εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται να από τις αντίπαλες πλευρές προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό, φανταστικό και εντυπωσιακό!
ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ.
Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο. Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ' αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.
Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά . Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά .

ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ…..!!!

Είκοσι τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μαύρη εκείνη ημέρα του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, με τις πληγές να είναι ακόμη ορατές και τους επιστήμονες να μην μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά για το μέγεθος των επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου.
Ήταν 26 Απριλίου 1986 όταν λίγο μετά τη μία το πρωί σημειώθηκε έκρηξη σε έναν αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τσερνομπίλ στη Σοβιετική Ένωση (σήμερα Ουκρανία), στέλλοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, μόλυναν τον αέρα, τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα προϊόντα της καλλιέργειας και τα τρόφιμα.Με πόλη-φάντασμα μοιάζει η πόλη Pripyat, που βρίσκεται μόνο δύο χιλιόμετρα μακριά από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Στην πόλη αυτή έμεναν και οι υπάλληλοι του πυρηνικού σταθμού μαζί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι μαζί με πολλές άλλες χιλιάδες κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη ύστερα από εντολή της Μόσχας.
Η εκκένωση ξεκίνησε το μεσημέρι της 27ης Απριλίου. Για να μειωθούν οι αποσκευές, ειπώθηκε στους κατοίκους ότι η εκκένωση ήταν προσωρινή, διάρκειας περίπου τριών ημερών. Ως αποτέλεσμα, στην πόλη παραμένουν ακόμα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετακινηθούν λόγω της ραδιενέργειας.Οι Αρχές της χώρας θεωρούν ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να κατεδαφίσουν με εκρηκτικά τα κτίρια διότι αυτό θα δημιουργήσει ένα ακόμη σύννεφο ραδιενέργειας που θα απλωθεί σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Η έκθεση στη ραδιενέργεια αύξησε δραματικά τα κρούσματα καρκίνου, κυρίως καρκίνου του θυρεοειδούς και λευχαιμίας, καθώς και τερατογεννήσεων.
Σύμφωνα με την Greenpeace, ο αριθμός των νεκρών από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ πριν από 20 χρόνια μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που είχε αναφερθεί στους επίσημους απολογισμούς, με περίπου 93.000 επιπλέον θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως. Όλα αυτά πρέπει να μας δείχνουν ότι κάθε πράγμα που εφευρίσκει ή ανακαλύπτει ο άνθρωπος δεν το χρησιμοποιεί πάντοτε με τον σωστό τρόπο. Το συγκεκριμένο ατύχημα δεν παρουσίασε μεταλλάξεις μόνο στους ανθρώπους αλλά και στη Φύση!
Το Σάββατο 3 Μαΐου 1986 το ραδιενεργό νέφος από το ατύχημα του Τσερνομπίλ σκέπασε τον Ελλαδικό χώρο. Το νέφος περιείχε καίσιο, βάριο, λανθάνιο, κ.ά των οποίων η επίδρασή έγινε δυσμενέστερη από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις μέρες εκείνες με αποτέλεσμα την διείσδυση του καισίου στο έδαφος των αντίστοιχων περιοχών.
Η απορρόφηση ραδιενέργειας του πληθυσμού από το ατύχημα του Τσερνομπίλ έγινε με τους εξής τρόπους:
α) Εξωτερική ακτινοβόληση από ραδιονουκλίδια του νέφους, με άμεση επαφή με το δέρμα και τα ρούχα, καθώς και από την ακτινοβόληση του εδάφους. Η επιβάρυνση της ενέργειας αυτής στον άνθρωπο όσο πάει και αυξάνεται.
β) Εσωτερική ακτινοβόληση λόγω εισπνοής: Η συνολική επιβάρυνση για τους ενήλικες είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι για τα παιδία.
γ) Εσωτερική ακτινοβόληση από πρόσληψη νερού: Από μετρήσεις που έγιναν στα δείγματα νερού η ραδιενέργεια που έχει ληφθεί από κάθε άτομο ορισμένη ποσότητα ραδιενέργειας που για τους ενήλικες είναι η διπλάσια από ότι για τα παιδιά.
δ) Εσωτερική ακτινοβόληση από τροφές.
Είναι φυσιολογικό οι κάτοικοι να μην το έχουν ξεπεράσει και να θυμούνται ακόμα εκείνες τις στιγμές όμως δυστυχώς δεν μπορούν να το ξεχάσουν από τις μεταλλάξεις που έχουν συμβεί στα παιδία τους, στους φίλους και στους συμπατριώτες τους.

ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Ήταν ένα μουντό, ανοιξιάτικο πρωινό της 3ης Απριλίου του 1973 στη Νέα Υόρκη. Ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της «Μοτορόλα» περπατώντας σ' ένα δρόμο της αμερικάνικης μεγαλούπολης, ήξερε ότι έγραφε ιστορία. Στα δυο του χέρια κρατούσε μια συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό Motorola DynaTAC. Σχημάτισε τον αριθμό του βασικού ανταγωνιστή του, Τζόελ ΄Ενγκελ, που δούλευε για λογαριασμό της Bell Labs.
Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κινητά τηλέφωνα ήταν ογκώδη για να μεταφέρονται στην τσέπη κι έτσι ήταν εγκατεστημένα κυρίως σε αυτοκίνητα. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της «Μοτορόλα» DynaTAC8000X. Υπήρξε η ναυαρχίδα των λεγόμενων κινητών πρώτης γενιάς (1G).
Παρά την αδιαμφισβήτητη όμως εξυπηρέτηση που προσφέρει η χρήση του κινητού, τηλεφώνου έντονος είναι και ο προβληματισμός που υπάρχει σχετικά με την ακτινοβολία που εκπέμπει.
Ας δούμε λοιπόν τι απαντούν οι ειδικοί σε κάποιες απορίες μας:
Να χρησιμοποιώ Ηands Free;
Σύμφωνα με μετρήσεις, η ακτινοβολία που δέχεται ο οργανισμός μας όταν χρησιμοποιούμε Hands Free είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την ακτινοβολία που λαμβάνουμε απευθείας από την ίδια τη συσκευή. Και αυτό διότι η ισχύς της ακτινοβολίας μειώνεται ραγδαία,όσο αυξάνεται η απόσταση από τη συσκευή.
Nα μιλάω, όταν περπατάω;
Καλό είναι να αποφεύγετε κατά το δυνατό να μιλάτε στο κινητό όταν περπατάτε, καθώς λόγω της κίνησης είναι πιθανό να αλλάζει η ποιότητα του σήματος που "συναντά" η συσκευή.
Να έχει ανοιχτή ακρόαση;
Όσο αυξάνεται η απόσταση του χρήστη από το κινητό τηλέφωνο, τόσο μειώνεται η ισχύς της ακτινοβολίας. Επομένως, με την ανοιχτή ακρόαση το σώμα μας δέχεται τη μικρότερη δυνατή ακτινοβολία σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του κινητού.
Eίναι σωστό να μιλάω, όταν φορτίζει;
Αν θέλετε να μιλήσετε στο κινητό σας κατά τη διάρκεια που αυτό φορτίζει, καλό θα ήταν να σταματήσετε πρώτα τη διαδικασία της φόρτισης. Αν και είναι σπάνιο, δεν είναι εντελώς απίθανο να συμβεί κάποια μικρή "έκρηξη" στο κινητό σας, λόγω υπερθέρμανσης. Για να περιορίσετε και αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να αγοράζετε γνήσια ανταλλακτικά (μπαταρίες, φορτιστές κτλ.) από αξιόπιστες εταιρείες ηλεκτρονικών.
Η θήκη προστατεύει από την ακτινοβολία;
Η χρήση της θήκης μπορεί να προστατεύσει μόνο το κινητό και όχι εσάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θήκη "αναγκάζει" το κινητό να εκπέμψει μεγαλύτερη ακτινοβολία, για να επικοινωνήσει με το σταθμό βάσης

«ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΙΝΝΑΙΟΥ»

Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οι πηγές του Πελινναίου» που ξεκίνησε φέτος στο σχολείο μας προβάλει θέματα που σχετίζονται με τις πηγές του Πελινναίου όρους καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ωφελούνται από αυτές.
Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή της ομάδας στα χωριά Δελφίνι, Ναγος, Γιόσωνας, Βίκι, Αμάδες, Φυτά, Καμπιά, Κηπουριές. Τα παιδιά θαύμασαν το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής, άκουσαν τους ήχους της φύσης όπως το κελάηδημα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων, έμαθαν για την ιστορία και τη δημιουργία κάθε πηγής και τράβηξαν πολλές φωτογραφίες.
Η εκπαιδευτική εκδρομή τελείωσε με φαγοπότι στο «Μαγειριό της κυρά-Ρήνης» στις Κηπουριές.

Συμμετείχαν οι: Κόκκαλη Νικολέττα, Αμπαζάι Γκέρτα, Μπάκιτα Ειρήνη, Καλαμάρη Άρτεμις, Μαϊστράλης Νικόλαος, Καρίβαλης Άγγελος, Μπάκουλης Νικολαος, Καλαγκιάς Κωνσταντίνος, Μαθιούδη Μαρουλίτσα, Κοντού Ευτυχία, Ασπρούλης Ιωάννης, Κριμιζής Κωνσταντίνος, Μαυρέλος Νικόλαος, Μαγγανάς Απόστολος, Δέσποινα Ζαννίκου, Μοσχούλα Κουτσού
δη, Γεωργαλά Καλλιόπη, Ασκέλη Κατερίνα, Γδύση Θεανώ, Ακαβάλου Ειρήνη, Μανωλάκης Ιωάννης, Μανωλάκη Παρασκευή.
Συνοδοί ήταν οι υπεύθυνοι του προγράμματος κ. Ρόκος Ιωάννης, κ.Καραγιαννάκης Ιωάννης και η κ.Γιαννούλου Ιουλία καθώς επίσης και ο, κ.Πιππίδης, Γεωλόγος ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ .Βούκουνας και η καθηγήτρια κ. Γεωργιτζίκη Γεωργία
Σχετικό βίντεο στη διεύθυνση:
www.youtube.com/watch?v=cvWxgle-GEM

ΔΕΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Ξεκινήστε την ημέρα με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά τον νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά. Πολλές μελέτες, μάλιστα, έχουν συσχετίσει τη λήψη ενός υγιεινού πρωινού (το οποίο καλύπτει το 25% των ημερήσιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά) με καλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης.
Μεταξύ άλλων έχουν γίνει έρευνες που στην πλειοψηφία τους αποδεικνύουν τη συσχέτιση μεταξύ του σιδήρου στη διατροφή και του δείκτη νοημοσύνης (IQ). Tα δημητριακά μας προμηθεύουν με ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου. Τέλος, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Καλό θα είναι επομένως το πρωινό των παιδιών να περιλαμβάνει:
· 1 φλιτζάνι γάλα 1,5 % λιπαρά με 40 gr δημητριακά ολικής άλεσης, 1 φρούτο
· 1 γιαούρτι 1,5 %, 2 φρυγανιές σικάλεως με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, 1 φρούτο
· 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 τοστ.
· 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 2 φρυγανιές σικάλεως, 30 gr τυρί, 1φρούτο.
Ετοιμάστε ένα κολατσιό για το σχολείο, καθώς προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται ώστε να είναι δραστήρια και αποδοτικά στις ενδοσχολικές τους ασχολίες. Είναι προτιμότερο να φροντίζετε εσείς για το κολατσιό του από το σπίτι, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
· 1 τοστ, 1 φρούτο
· 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 φρούτο
· 1 γιαούρτι με φρούτα, 1 ποτήρι χυμό
· 1 σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, 1 φρούτο
· 1 κομμάτι σπιτικού κέικ, 1 φρούτο
Αν ωστόσο πρέπει το παιδί να προσανατολιστεί σε προϊόντα του κυλικείου, τότε φροντίστε οι αγορές του να είναι προσεκτικές και να μην αφορούν τρόφιμα με αυξημένα επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης, όπως είναι τα γαριδάκια, οι πίτσες, τα αναψυκτικά, αλλά να περιορίζονται σε κάτι από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Το μεσημεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας. Είναι προτιμότερο να κατά την οποία στο σπίτι παρευρίσκεται όλη η οικογένεια καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη διαμόρφωση των διατροφικών τους προτύπων. Καλό είναι να υπάρχει μια ποικιλία και μια πληρότητα στα γεύματα, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο). Η ποικιλία στα φαγητά ανοίγει την όρεξη και εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.
Ιδιαίτερη προσοχή ενδείκνυται στην καθημερινή πρόσληψη αυξημένης ποσότητας πρωτεϊνών (κυρίως από το κρέας), οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού, καθώς και στην αυξημένη πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων (κυρίως από τα ψάρια) τα οποία προάγουν την πνευματική απόδοση. Ένα ενδεικτικό μεσημεριανό μπορεί να είναι 1 φλιτζάνι ρύζι, 150gr μπιφτέκι ή ψάρι, 1φλιτζάνι σαλάτα, 1φέτα ψωμί σικάλεως, 3 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο, 1 φρούτο.
Μην ξεχνάτε το απογευματινό σνακ:
· 1 ποτήρι φυσικός χυμός, 3 κράκερ σικάλεως με 30gr τυρί
· 1 γλυκό, 1 φρούτο
· 1 γιαούρτι με μέλι, 1φρούτο
Το βραδινό είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό, μιας και οι καύσεις με το πέρας της ημέρας έχουν μειωθεί ταυτόχρονα με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Ένα τυπικό δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει:
· 1 τοστ, 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 φρουτοσαλάτα
· 1 ομελέτα (1-2 φορές ανά εβδομάδα)
· 3 καλαμάκια κοτόπουλο ή χοιρινά (1-2 φορές ανά εβδομάδα)
· 1 σαλάτα ανάμικτη με τυρί και 3 φέτες γαλοπούλας
· 1 ποτήρι γάλα 1,5 % με 40gr δημητριακά, 1 φρουτοσαλάτα
· μισή μερίδα από το μεσημεριανό γεύμα.
Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να διατηρήσετε το βάρος των παιδιών σας σε φυσιολογικά για την ηλικία τους επίπεδα. Σε περίπτωση, που διαθέτουν παραπανίσια κιλά βοηθήστε τα να τα χάσουν, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού διαιτολόγου, και όχι με χημικές και στερητικές δίαιτες, ώστε να προσεγγίσουν το ιδανικό τους βάρος και να το συντηρήσουν. Δυστυχώς, η παιδική παχυσαρκία ανθεί στη χώρα μας (4%)με ανησυχητικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.
Επομένως είναι προτιμότερη και ασφαλέστερη μια προσπάθεια απώλειας βάρους σε αυτή την φάση (παιδική ηλικία), παρά μια ενδεχόμενη προσπάθεια στην ενήλικη τους ζωή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου ομιλία με θέμα την ιστορική εξέλιξη και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Παναγιώτη Αλεβαντή, Υπάλληλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ήρθε στη Χίο μέσω του προγράμματος «Άνοιξη της Ευρώπης (Spring Day Europe), μετά από αίτηση του 3ου Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης από όλα τα Γυμνάσια του νησιού μας.
Αρχικά ο κ. Αλεβαντής παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης :
· Από το μύθο στη δεκαετία του 1950
· Γιατί χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση;
· Ποιος αποφασίζει και πώς;
· Πολιτικές της Ένωσης και πολίτες.
Στο δεύτερο μέρος, απάντησε σε ερωτήσεις των μικρών ακροατών, οι οποίες ομολογουμένως ξεπέρασαν τις προσδοκίες των διοργανωτών τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Βιογραφικά στοιχεία του ομιλητή.
Ο κ.Παναγιώτης Ε. Αλεβαντής πήρε πτυχίο Φυσικού το 1977 από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το 1984 προσελήφθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά από διετή θητεία στο Μεταφραστικό Γραφείο, εργάστηκε από το 1986 ως το 1991 ως υπεύθυνος έργου για την δημιουργία της βάσης νομικών δεδομένων CELEX (σήμερα Eur-Lex) στα ελληνικά και τον εκσυγχρονισμό του όλου συστήματος. . Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 2002 υπηρέτησε στη Μονάδα Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος όπου συνέβαλε στη δημιουργία του Κοινού Συστήματος Επικοινωνιών και Πληροφοριών Έκτακτης Ανάγκης (CECIS) και διαχειρίστηκε έργα σχετικά με την πληροφόρηση του κοινού, την ιατρική καταστροφών και τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσεως έκτακτης ανάγκης 112.

ΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΟΥΝΤΕ

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ο 1ος Παγχιακός διαγωνισμός ποίησης στη μνήμη του Ματθαίου Γ. ΜΟΥΝΤΕ. Διοργανωτής ήταν η ΠΕΚΕΒ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων της Χίου. Η τριμερής επιτροπή αξιολόγησης των ποιητικών κειμένων, αποτελούμενη από τους φιλολόγους Μπριλή Λεωνίδα, Τσιροπινά Στέλλα και Χούλη Κυριακή επέλεξε ομόφωνα από σύνολο 51 συμμετοχών τα παρακάτω ποιήματα, στα οποία απονέμονται τρείς έπαινοι και τρία βραβεία ως εξής:
Α΄ Βραβείο: «Στις ράγες της κόκκινης θάλασσας», της Αντωνίας Κοσένα, μαθήτριας της Γ’ τάξης του ΓΕΛ Βροντάδου.
Β΄Βραβείο: ¨Και βλέπεις», της Κατερίνας Ζαννίκου, μαθήτριας της Β΄ τάξης του ΓΕΛ Βροντάδου.
Γ΄Βραβείο: «Υπάρχω κλειστός…”, της Αναστασίας Φράγκου, μαθήτριας της Γ΄Τάξης του ΓΕΛ Βροντάδου.
Α΄ Έπαινος: «Ξεχείλισαν τα όνειρά μας» της Μαρκέλλας Λούρου, μαθήτριας της Β΄τάξης του 2ου ΓΕΛ Χίου.
Β’ Έπαινος: «Το μονοπάτι της ψυχής» της Κυριακής Λινού της Β΄τάξης του 2ου Γελ Χίου.
Γ΄Έπαινος: «Προς την άλλη άκρη», της Μαρίας Κ¨εφη, μαθήτριας της Β΄τάξης του 1ου ΓΕΛ Χίου.


CHIOS TRAVEL GUIDE

Δύο διαφορετικούς τουριστικούς οδηγούς για τη Χίο , με διαφορετικό ύφος και περιεχόμενο για το καθένα, δημιούργησαν τα τμήματα Advanced του Β2 υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, κ. Δώρας Μονιούδη. Οι οδηγοί είναι γραμμένοι στην Αγγλική γλώσσα και σε ηλεκτρονική μορφή, δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια δύο διδακτικών ωρών στην αίθουσα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του σχολείου μας, στα πλαίσια συγκεκριμένου κειμένου του βιβλίου THINK TEEN, το οποίο τους προτρέπει να δημιουργήσουν διαφημιστικό φυλλάδιο για τον τόπο τους προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών από ξένες χώρες. Καλή διεθνή καριέρα λοιπόν στους εκδότες μας:
1η Ομάδα : Petros Τsabarlis— Marina Chouli - Jim Voukatas-Mike Psoras- Xenos Mtakidis
2η Ομάδα: Billy Ganniaris - Pantelis Serafim - Effie Pitaoulis –Kon/na Kossena.








ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ... του Γιάννη Γιαννούλου


ΜΠΡΡ...

Ο μικρός Νικόλας προσεύχεται.
- Θεέ μου κάνε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρωτεύουσα της Ελλάδας!
- "Γιατί χρυσό μου;", ρωτά η μαμά του.
- Γιατί έτσι έγραψα στο διαγώνισμα της Γεωγραφίας!
Μια μαθήτρια ζητά από
τον καθηγητή της να της εξηγήσει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ χρόνου και αιωνιότητας.
Και ο καθηγητής:
- Θα μπορούσα να σου το εξηγήσω αν είχα χρόνο. Μα και αν ακόμη είχα χρόνο, εσύ θα χρειαζόσουν μια αιωνιότητα για να το καταλάβεις.

Ο μικρός Κωστάκης γυρνάει την πρώτη μέρα από σχολείο.
- Σας έμαθαν τίποτα παιδί μου σήμερα; τον ρωτάει η μητέρα του.
- Τίποτα. Αφού, να φανταστείς, πρέπει να πάω κι αύριο!

Στην τάξη γίνεται πολλή φασαρία και ο δάσκαλος αγανακτισμένος φωνάζει:
- Θα σταματήσετε ή θα τιμωρήσω κανέναν;
- Όχι, λέει κάποιο παιδί.
- Ποιος είπε το όχι; ρωτά έξαλλος ο δάσκαλος;
Ο Μεταξάς!

Η μικρή Λουκία παρακολουθούσε τη μαμά της, που καθάριζε πατάτες. Κάποια στιγμή ρωτάει η μικρή Λουκία:
- Γιατί, καλέ μαμά, μερικές τρίχες απ τα μαλλιά σου είναι άσπρες;
- Όταν είσαι άτακτη, λέει η μαμά, και με στενοχωρείς και με κάνεις να κλαίω, μια τρίχα απ τα μαλλιά μου αλλάζει χρώμα και γίνεται άσπρη.
Α ναι; κάνει η μικρή Λουκία. Και της γιαγιάς τα μαλλιά γιατί είναι κάτασπρα;


Ο πατέρας, η μητέρα και το μικρό παιδάκι κάθονται μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα . Το μικρό , όπως όλα τα παιδιά , είναι πολύ περίεργο ως συνήθως και συνέχεια ρωτάει τον μπαμπά του για το καθετί που βλέπει.
- Μπαμπά γιατί γίνεται εκεί πόλεμος;
- Δεν ξέρω παιδί μου.
- Μπαμπά γιατί αυτός σκότωσε την μητέρα του;
- Δεν ξέρω παιδί μου.
- Μπαμπά γιατί έπεσε αυτό το αεροπλάνο;
- Δεν ξέρω παιδί μου.
Η μητέρα κάποια στιγμή απευθυνόμενη στο παιδί της του λέει:
- Γιωργάκη παιδί μου μην τον ζαλίσεις συνέχεια τον πατέρα σου με ερωτήσεις.
Και ο άντρας της ..
- Μαρία άσε το παιδί να ρωτάει,αλλιώς πως θα μάθει;

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ;

Διαστημικός χαρταετός
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος JΑΧΑ έδωσε φωτογραφίες και στοιχεία για το επαναστατικό σκάφος ΙΚΑRΟS, το όνομα του σύγουρα μας παραπέμπει στον «ιπτάμενο» μυθικό ήρωα, αλλά ταυτόχρονα είναι και τα αρχικά της αποστολής (Ιnterplanetary Κitecraft Αccelerated by Radiation Οf the Sun) που σημαίνουν «Διαπλανητικός Χαρταετός-Σκάφος Κινούμενο με Ηλιακή Ακτινοβολία» . Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εκτόξευση του θα γίνει στις 18 Μαΐου. Επιδίωξη των υπευθύνων της αποστολής , είναι να διαπιστωθεί αν και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ταξιδέψει ένα σκάφος στο Διάστημα με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Αν διαπιστωθεί ότι τα διαστημικά ταξίδια με ηλιακή ενέργεια είναι εφικτά, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στη διαστημική εξερεύνηση .
Ρομποτικό διαστημόπλοιο
Με επιτυχία εκτοξεύτηκε το Χ-37Β ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, το οποίο είναι και το πρώτο σκάφος του είδους. Το σκάφος, αφού ολοκληρώσει μια σειρά από πειράματα τα οποία σχεδιάστηκαν για την παρθενική του αποστολή, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα και θα προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Βάντεμπεργκ στην Καλιφόρνια με εντελώς αυτόνομους μηχανισμούς, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων. Το Χ-37Β έχει μήκος 9 μ., ύψος 4,5 μ. και είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά επί 270 ημέρες. Η ενέργειά του εξασφαλίζεται από ηλιακές κυψέλες και μπαταρίες λιθίου. Ελάχιστα στοιχεία έχουν διαρρεύσει για τον τεχνολογικό εξοπλισμό του και τις δυνατότητές του αλλά, όπως είναι ευνόητο , εκτός από ερευνητικούς και επιστημονικούς σκοπούς , το σκάφος θα μπορεί να εκτελεί αποστολές κατασκοπείας.
Ηλιακή τσάντα
Έπειτα από αρκετές προσπάθειες μικρότερων εταιρειών, τώρα και η αμερικανική εταιρεία Samsonite α
ποφάσισε να κάνει τη δική της οικολογική πρόταση: σε συνεργασία με την επίσης αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλιακών συλλεκτών Αscent Solar δημιούργησε μια τσάντα η οποία στο επάνω μέρος της είναι εξοπλισμένη με φωτοβολταϊκά . Οι ηλιακοί συλλέκτες δισεληνοϊνδιούχου χαλκού με προσθήκη γάλλιου (CΙGS) σύμφωνα με την εταιρεία θα συγκεντρώνουν ηλιακή ενέργεια την οποία στη συνέχεια θα μετατρέπουν σε ηλεκτρική, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον κάτοχο της τσάντας να φορτίσει μικρές συσκευές όπως π.χ. κινητά τηλέφωνα, GΡS, mp3 players κ.ά. Ως τώρα αυτό που συνήθως απέτρεπε τις εταιρείες από το να προσθέσουν ηλιακούς συλλέκτες στα προϊόντα τους ήταν το απαγορευτικό κόστος των πρώτων υλών. Σε αντίθεση όμως με τους ηλιακούς συλλέκτες σιλικόνης, ηλιακοί συλλέκτες CΙGS αποτελούν την πλέον κατάλληλη λύση καθώς πέρα από αποδοτικοί, είναι υπέρλεπτοι και εύκαμπτοι . Για την ώρα ωστόσο η Samsonite δεν έχει μιλήσει ούτε για το πότε υπολογίζεται να κυκλοφορήσει η «πράσινη» τσάντα ούτε για το πόσο θα στοιχίζει αυτή.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

2 Απριλίου
1453: Ο Μωάμεθ αρχίζει την τελική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
1902: Η πρώτη ποδοσφαιρική τραγωδία. Κατά τη διάρκεια του αγώνα Σκωτίας - Αγγλίας στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, λόγω υπεράριθμων θεατών, με απολογισμό 25 νεκρούς και 168 τραυματίες.
3 Απριλίου
1973: Ληξιαρχική πράξη γέννησης της κινητής τηλεφωνίας, με την πρώτη κλήση από κινητό από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δούλευε για λογαριασμό της Motorola.
4 Απριλίου
1919: Το θωρηκτό Αβέρωφ εισέρχεται θριαμβευτικά στο λιμάνι της Σμύρνης. 50.000 άνθρωποι το υποδέχονται στην προκυμαία.
1949: Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού,
δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.
6 Απριλίου
1941: Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα.
1957: Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία, από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ.
2003: Οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλουν στη Βαγδάτη.
8 Απριλίου
1820: Ένας αγρότης στη Μήλο, σκάβοντας στο κτήμα του, ανακαλύπτει ένα αρχαίο γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου.
10 Απριλίου
1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε', σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.
1826: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.
12 Απριλίου
1204: Η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους. (Α' Άλωση)
1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της «Φιλικής Εταιρίας».
1961: Ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1».
13 Απριλίου
1924: Με ποσοστό 69,95% οι Έλληνες ψηφίζουν υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
2003: Η τραγωδία των Τεμπών. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν.
15 Απριλίου
1912: Βυθίζεται ο «Τιτανικός», ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595 .
17 Απριλίου
1961: Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με Όσκαρ τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά», που έγραψε για την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή».
18 Απριλίου
1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.
1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που αποτέλεσε προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
21 Απριλίου
1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον Αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.
1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.
29 Απριλίου
1707: Τα κοινοβούλια Αγγλίας και Σκωτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.
30 Απριλίου
311: Ο αυτοκράτορας Γαλέριος Βαλέριος Μαξιμιανός εκδίδει διάταγμα, με το οποίο η χριστιανική θρησκεία αναγνωρίζεται επίσημα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.